Η Ρευματική Πολυμυαλγία  νόσος των ηλικιωμένων ατόμων. Είναι ρευματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και δυσκαμψία στους μυς κυρίως γύρω από τους ώμους ή και  τη λεκάνη και γύρω από τα ισχία. Τα συμπτώματα αυτά συχνά εμφανίζονται ξαφνικά και δεν υποχωρούν με τα παυσίπονα ή τα αντιφλεγμονώδη. Οι ασθενείς με δυσκολία ανεβάζουν τα χέρια τους πάνω από το ύψος των ώμων, δυσκολεύονται να κτενιστούν ή να φορέσουν τα ρούχα τους. Μπορεί ακόμα να δυσκολεύονται να ανέβουν σκαλοπάτια.

Η πάθηση αυτή  προσβάλει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και πιο τις γυναίκες  από ότι τους άντρες. Η διάγνωση  στηρίζεται στα συμπτώματα, το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση ενώ πολύ συχνά είναι αυξημένοι στο αίμα οι δείκτες της φλεγμονής, η λεγόμενη Ταχύτητα Καθίζησης και το CRP.
Η Ρευματική Πολυμυαλγία ανταποκρίνεται άμεσα και θεαματικά στα κορτικοειδή(κορτιζόνη). Μέσα σε δύο ημέρες ο ασθενής νοιώθει καλύτερα. Η κορτιζόνη παρόλο που δεν θεραπεύει την ασθένεια αυτή, καταστέλλει  την φλεγμονή και τα συμπτώματα. Η δόση της κορτιζόνης είναι αρχικά σχετικά ψηλή ενώ μειώνεται αμέσως μόλις τα συμπτώματα υποχωρούν. Η μείωση της κορτιζόνης γίνεται πάντοτε σταδιακά.

Κάποτε τα συμπτώματα επανέρχονται καθώς μειώνεται η δόση της κορτιζόνης για αυτό το λόγο πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά οι ιατρικές οδηγίες και να ενημερώνεται άμεσα ο ιατρός μόλις παρουσιαστούν προβλήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις η Ρευματική Πολυμυαλγία συνοδεύεται από την Κροταφική Αρτηρίτιδα η οποία είναι νόσος σοβαρότερη, που προκαλεί φλεγμονή στις αρτηρίες του κρανίου και έντονο πονοκέφαλο στο μέτωπο ή στα πλάγια της κεφαλής. Ο πονοκέφαλος στην περίπτωση αυτή είναι έντονος και δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα. Άλλοτε μπορεί να παρατηρηθεί θάμβος της όρασης. Η κατάσταση αυτή είναι σημαντικό να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί άμεσα διότι υπάρχει ο σοβαρός  κίνδυνος  βλάβης της αρτηρίας του ματιού και απώλεια της όρασης. Στην περίπτωση αυτή η δόση της κορτιζόνης είναι ακόμα μεγαλύτερη και η διάρκεια της θεραπείας είναι μακρύτερη.

Παρά το γεγονός ότι πολύς κόσμος φοβάται την θεραπεία με την κορτιζόνη, σε νοσήματα όπως η Ρευματική Πολυμυαλγία και η Κροταφική Αρτηρίτιδα, η κορτιζόνη αποτελεί την χρυσή λύση και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θεαματικό. Προσοχή χρειάζεται πάντα και σωστή συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες. Επίσης συστήνεται η αποφυγή της ζάχαρης, των γλυκών και των αλμυρών για όσο διάστημα λαμβάνει κανείς την κορτιζόνη και συστήνεται καθημερινό περπάτημα.

Δρ Παρασκευή Χαραλάμπους
Ρευματολόγος