Μήνυμα Προέδρου

Κυπριακός Οργανισμός Ρευματολόγων 

Προκλήσεις και στόχοι της ρευματολογικής εταιρείας Κύπρου (ΡΕΚ)

Εκ μέρους των ρευματολόγων της Κύπρου, θα ήθελα να αναφέρω τους στόχους μας και να τονίσω την συμπαράστασή μας προς όλα τα άτομα που έχουν οποιονδήποτε ρόλο στον αγώνα με τις ρευματικές παθήσεις.

  • Τα άτομα με ρευματικές παθήσεις αυξάνονται συνεχώς αφού οι παθήσεις αυτές αναγνωρίζονται όλο και πιο πολύ.
  • Η ρευματολογία είναι μια από τις πιο ραγδαία  εξελισσόμενες ειδικότητες. Τα μοντέρνα και ειδικά  κατασκευασμένα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, ολοένα αυξάνονται αλλά παραμένουν πολύ ακριβά με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός των πόρων κάθε συστήματος υγείας, για να κρατηθούν οι σωστές ισορροπίες.
  • Σε τοπικό επίπεδο, ο ερχομός του γενικού σχεδίου υγείας σημαίνει πως χρειάζεται να προετοιμαστούμε σωστά, έτσι ώστε η παρούσα καλή κατάσταση, όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση στις σωστές θεραπείες, να μην επηρεαστεί αρνητικά, αλλά, αν είναι δυνατόν, να καλυτερεύσει.
  • Συνεχίζεται ο καθημερινός αγώνας της διαφώτισης, αφού συχνά μας εκπλήττει η έλλειψη σωστής πληροφόρησης.
  • Χρειάζεται να πείσουμε τα άτομα που χειρίζονται την οικονομική πλευρά της υγείας, πως πρέπει να βλέπουν πέραν του κόστους ενός φαρμάκου, την γενικότερη φαρμακο-οικονομική σημασία. Για παράδειγμα, το να παίρνει ένα νέο άτομο παραγωγικής ηλικίας ένα πολύ ακριβό φάρμακο, στο τέλος κοστίζει στο κράτος πιο λίγο, παρα να εγκαταλείψει  τη δουλειά του, να χρειάζεται νοσοκομειακή φροντίδα, εγχειρήσεις κλπ. και να συντηρείται από το κράτος.

Υπάρχουν τώρα στη χώρα μας 19 ρευματολόγοι που εξετάζουν στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα.  Η οικογένεια των ρευματολόγων στην Κύπρο είναι από παλιά μια από τις πιο οργανωμένες ομάδες ιατρών.

Πιο κάτω παραθέτουμε τους  στόχους της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΡΕΚ) όπως αυτοί συζητούνται και υλοποιούνται  από το διοικητικό συμβούλιο.

  1. Η προσφορά ψηλής ποιότητας φροντίδας προς τα άτομα με ρευματικές παθήσεις ανεξαρτήτως χώρου εξετάσεως ή περιθάλψεως.
  2. Συνέχιση της εκπαίδευσης των γιατρών σε όλους τους τομείς έτσι ώστε να προσφέρουν τις πιο μοντέρνες θεραπείες.
  3. Η στήριξη των ατόμων με ρευματικές παθήσεις σε όλες τους τις καθημερινές προσπάθειες, σε επίπεδο ατομικό, αλλά και σε επίπεδο συνδέσμου.
  4. Βελτίωση συνθηκών στα ιατρεία της ρευματολογίας είτε αυτά βρίσκονται στον ιδιωτικό ή τον κρατικό τομέα. Η ΡΕΚ έχει ευθύνη για την ομαλή λειτουργία όλων των χώρων όπου εξετάζονται άτομα με ρευματικές παθήσεις και δουλεύει για την συνεχή αναβάθμισή τους.
  5. Η ΡΕΚ επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων συμφόρησης σε κάποια νοσοκομεία, συζητώντας λύσεις όπως την αγορά υπηρεσιών από ιατρεία ή νοσηλευτήρια τα οποία μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η φροντίδα των ατόμων με ρευματικές παθήσεις χρειάζεται να είναι συλλογική προσπάθεια και να προσφέρεται από όλους τους ρευματολόγους της Κύπρου ανεξαρτήτως χώρου εργασίας.

 

 

Δρ Τζόζεφ Ιωσήφ

Πρόεδρος Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου

Επικοινωνία

Τηλέφωνο / φαξ

22200638 / 22512373

Email

info@rheumatology.org.cy

Διεύθυνση

Αρεταίειο Νοσοκομείο
Αντρέα Αβρααμίδη 55-57 
Στρόβολος 2024 
Λευκωσία